Rockiga tröjor?

    
Just nu diskuteras det väldigt mycket kring det 'rockiga modet', som envist klamrar sig fast i trendbutikerna. Fjortisbloggarna upptäcker nitar, läder och leopardmönstrat och rockerbloggarna skriver arga inlägg om att oäktingarna borde ge fan i 'deras' klädstil.

En klädstil är dock betydligt mer än bara lite paltor i olika färger. Den berättar allt ett förstaintryck kan göra och sätter punkt för vad det är för person som gömmer sig där bakom. Därför kan man inte bli kaxig och säga "jag har väl på mig vad jag vill, jag skiter väl i hur andra uppfattar mig", för att sedan bli upprörd om någon på stan skriker något man absolut inte vill höra.
Som man klär sig representerar man sig själv.
Jag tycker inte man ska klä sig som en sleazebrud, om man inte är en sleazebrud. Undvik det och bespara både dig själv och resten av samhället onödigt obehag och missförstånd.

Jag reagerade på både själva bloggen Nightfall samt det här inlägget made by her. Hon skriver "På sommaren är mina favoritkläder definitivt shorts och tshirt, men jag har typ inga roliga tshirts.. De snyggaste tshirtsen är de med rockigt tryck och de få jag har hemma har jag ledsnat på sen väldigt länge." Nedanför är det bilder på tröjor med AC/DC, The Rolling Stones, Iron Maiden och Motörhead.
Hon skriver inte 'Damn, jag trillade över en Motörhead-låt imorse och den var så jävla bra, kanske skulle skaffa mig en sån här tröja?", utan vill uttryckligen ha påfyllning av tröjor med rockigt tryck i garderoben.
Det är inte tröjor med 'rockigt tryck'. Det är bandtröjor. Bandtröjor är för folk som lyssnar på de banden, oavsett om det är Lamd of God, Coldplay eller Spice Girls. Det är alltså ett väldigt tydligt budskap som säger betydligt mer om personen än om den hade haft en plain tröja, oavsett övrig stil.
Har någon på sig en Megadethtröja utgår jag ifrån att personen är hårdrockare. Om jag går fram till denne och frågar vad personen i fråga tycker om Dave Mustaines senaste uttalande om 'Endgame', och denne svarar tvivlande "Dave Mustaine?" så har det gått alldeles för långt. Man kan likna det vid att gå och köpa en skiva för man tycker artworket ser coolt ut, ställa den i skivsamlingen för det ser bra ut, och så kommer någon hem till en och trycker igång skivan, och man rynkar på näsan och undrar vad det är för skit.
 
Vad de flesta icke-rockers inte förstår är att antingen så är man rocker, eller inte. Det är så mycket mer än en musiksmak; det är en helt särskild livsstil. De flesta folk i dagens ungdom är (dessvärre) s k 'allätare', dvs lyssnar på 'allt'. Då borde det vara lika mycket tröjor med fjortisdunktryck som rocktryck. Dock har jag inte sett en enda sådan. En fjortis kan utan vidare ta på sig en Iron Maidentröja. Men skulle en rocker utan vidare ta på sig en Kelly Clarkson-tröja? Nej, jag behöver inte ens skriva svar.
Bli inte förbannade om ni klär er vilseledande (falsk marknadsföring?) och det sedan uppstår missförstånd. Det är bara så folk uppfattar er. När ni står och väljer i garderoben, think again om ni inte är beredda att ta skit. Då kanske en mer mainstream stil känns mer närliggande. Folk med utstickande stilar får alltid mest kompimanger och mest skit, men man måste orka ta det också.

Therefore, ni som står och fingrar på en 'cool' tröja med 'rockigt' tryck; läs vad det är för band på innan ni köper den.

48 kommentarer
Fredde säger:

W O R D ! ! ! ! !

DATUM: 2009-08-24 TID:22:57:58
URL: http://www.rocksvensson.se
Minna säger:

Fan vad bra! Instämmer totalt!

DATUM: 2009-08-24 TID:23:13:47
URL: http://mimmzie.blogg.se/
Madeleine säger:

Så sant inlägg!

DATUM: 2009-08-24 TID:23:40:35
URL: http://maols.blogg.se/
CC säger:

Ja halleluja! Du har helt rätt...

det enda som är bra med detta mode är att lite kul kläder finns lite överallt för en gångs skull (händer typ en gång vart tionde år).

Det är ju jättenoga med vilken tröja man sätter på sig...jag har sällan bandtröjor numera men när jag har det måste det vara nåt som jag står för 150%.

DATUM: 2009-08-25 TID:00:54:01
URL: http://metalbarbiecc.blogg.se/
Renée säger:

hädare kallas sådana människor.

DATUM: 2009-08-25 TID:01:38:24
URL: http://reneesmedhult.blogg.se/
Mandy säger:

Jag håller med! Men alltså... En rocker skulle väl lätt kunna ta på sig en Kelly Clarkson tröja om han/hon råkar gilla henne också.Tycker något som är lika löjligt är när man ABSOLUT INTE kan lyssna på något för att man FAKTISKT är rocker. Om man sedan råkar föredra och, i stort sett endast, falla för rockmusik är det ju en annan grej. För mig är det så. Däremot är jag ganska bred i min musiksmak, och lyssnar på det mesta inom rockcirkeln. Allt från punk till hårdrock. Fast jag gillar Aqua också.

DATUM: 2009-08-25 TID:08:00:25
URL: http://scars.se
sarah säger:

säger som första kommenteraren: WORD! DU ÄR A-A-A-AWESOME!

DATUM: 2009-08-25 TID:08:58:07
URL: http://sarahlindmark.blogspot.com
SANIBO säger:

so fucking true. sooo fucking true. WORD

DATUM: 2009-08-25 TID:09:14:28
URL: http://ssanibo.blogg.se/
Cara säger:

det var riktigt bra sagt, håller verkligen med!!!

DATUM: 2009-08-25 TID:09:59:37
URL: http://carariddle.blogg.se/
Yoannah säger:

Instämmer! Man vet att det är nått som inte stämmer när man helt plötsligt blir kallad "trendig" efter att ha sett i princip likadan ut sen mellanstadiet:P

DATUM: 2009-08-25 TID:10:56:29
URL: http://yoannahh.blogg.se/
A2K säger:

Kläder och kläder, samma sak som har hänt med hiphopen och reggaen, men hur som helst så klär jag mig själv rätt blandat för t.o.m. klädtrenderna skiftar mellan åren. Jag gillar en mix av street och rock-stuket. Både och är snyggt!Sv: Natur? Hehe, det har alltid varit det svåraste ämnet, men är det någonting som intresserar dig?

DATUM: 2009-08-25 TID:12:21:00
URL: http://www.a2ktheproducer.se/
Mr.MASA säger:

Kan inte göra något annat än att instämma och skika (hard rock) hallelujah! Blev lite smått pissed av inlägget du länkade till, men tror väll knappt att det tjänar något till att tala om det för henne.Cheers, och grattis till det bästa blogginlägget jag läst på läääänge!

DATUM: 2009-08-25 TID:17:26:14
URL: http://masa91.blogg.se/
Jessica säger:

bra inlägg!

DATUM: 2009-08-25 TID:17:29:28
URL: http://byjessica.blogg.se/
Anonym säger:

Kunde inte hålla med mer!DATUM: 2009-08-25 TID:17:41:06
URL: http://wingsoftomorrow.blogg.se/
Anonym säger:

haha ok liiiiite blåst brud det där. håller med dig om allt.

DATUM: 2009-08-25 TID:19:10:30
CARRO säger:

Håller helt med dig! bra inlägg!

DATUM: 2009-08-25 TID:19:41:42
URL: http://carolinehallstrom.blogg.se/
linda säger:

men alltså, man måste ju verkligen inte veta ALLT om ett band för att lyssna på musiken? jag menar, det är inte ens NÖDVÄNDIGT att veta precis vad alla i bandet heter och var de står i olika frågor hit och dit. det viktigaste är väl att man lyssnar på musiken? men jag tycker iaf att du har till mestadels rätt i det du skriver - det är bara för mycket med folk som tror att de köper tröjor med rockigt tryck när de köper bandtröjor med band de aldrig hört talas om osv >_<

DATUM: 2009-08-25 TID:20:54:16
URL: http://lindaigglund.blogg.se/
nadosh säger:

SÅ FUCKING SANT! you nailed that one!

DATUM: 2009-08-25 TID:21:27:49
URL: http://nadiaak.blogg.se/
Dennis säger:

Håller med dig helt, jag har vid flera tillfällen försökt snacka med folk som har bandtröjor av den felaktiga orsaken, OMÖJLIGT! T.ex en som hade Iron Maiden tröja, jag frågade förvånnat "gillar du dom?", hon svarar "vilka dom?", Jag:Iron Maiden,du har ju en sån bandtröja på dig. fick responsen: oj jag visste inte att dom var ett band.

DATUM: 2009-08-25 TID:21:30:19
Jennie säger:

Så rätt !

DATUM: 2009-08-25 TID:21:41:05
linda säger:

sv: ah, min okunnighet om megadeath som slog in där! du får ursäkta :) jag förstår vad du menar iaf, allra helst när du drog upp peter som exempel där. då tror jag nog att vi ser på saker och ting ganska lika, woh!

DATUM: 2009-08-25 TID:22:22:46
URL: http://lindaigglund.blogg.se/
Grimgoth säger:

Bra skrivet.Saken är den att detta kommer nog förekomma och framför allt förkommit i alla tider.

Sen dör det ut och det blir rosa elefanter eller liknande som blir populärt och den blinda massan följer glatt efter medans vi står kvar och ser ut som vi alltid gjort och lyssnar på den musik vi alltid gjort.Och till saken hör att det finns rockers där ute som är hårdrockare och fortfarande bär tröjor och liknande som dom inte har en anning om vad det innebär.

Vem ska dömma dom?

Vem är det som säger att jag är mer "metal" än dej?

Svårt att avgöra inte sant?Sensmoralen blir nog endå att så länge man själv är nöjd med sin stil och musik så får det vara så, förbered dej då också på att du får ta skit men var stolt.Förbered dej också på att du kommer stöta på folk som inte är eller tänker eller vet saker som du vet.

Kalla det mänskligt.

Hur skulle världen se ut om alla var likadana och tyckte samma sak?Hur som helst ska man också komma i håg att: "Det går många hyenor i tigerns spår"Rock on!

DATUM: 2009-08-25 TID:22:25:30
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Rockabetty säger:

agree!

DATUM: 2009-08-25 TID:22:31:17
URL: http://rockabetty.blogg.se/
fia säger:

SV: Tack!!!

Visst får man mycket komplimanger, men man får nog dubbelt så mycket skit alltså!

Dock kanske jag inte är en sån som vet vem alla snackar om när det gäller bandmedlemmar, då jag har sämst minne när det gäller personer, låttitlar osv. Kan höra introt till en gammal gammal maidel låt som jag hört sedan jag började ta mina första steg, och ändå inte hajja vilken låt det är, haha. Men jag har ju mer koll än fjortisbrudarna i alla.Sen är det iofs ganska nice att kunna handla billiga och snygga kläder på HM osv ;> haha.Well, you get my point!

Twinsoul ;>Btw, skulle beställa cooperbiljetter igår men ticnet har ju möblerat om så sidan ville inte fungera :<

DATUM: 2009-08-26 TID:09:43:18
URL: http://billiondollarbaby.blogg.se/
♥ N I G H T F A L L - Barbie outside, rocker inside. säger:

Svar på tal till ditt inlägg...

http://nightfalls.blogg.se/2009/august/svar-pa-tal-rocker.html

DATUM: 2009-08-26 TID:11:13:28
URL: http://nightfalls.blogg.se/
Sara säger:

Bra skrivet!

Men får inte jag ha på mig en Iron Maiden-tshirt för att jag har en "vanlig" stil i övrigt?Håller totalt med om att det är så jävla störigt med folk som köper bandtröjor utan att ens orka kolla upp vad trycket betyder, men det finns ju mellanting också, jag har inte en helrockig stil men lyssnar ändå en del på det.Alla måste inte vara vad de verkar på utsidan.

DATUM: 2009-08-26 TID:12:34:52
URL: http://saraeleonora.blogg.se/
blid säger:

Jag kan förstå att ni blir upprörda när föga musikintresserade personer tar på sig bandtröjor för att utnyttja den status som de riktigt intresserade bringat bandet.

Sedan förbannar du de som gillar "all musik" och sluter dig till att endast en smak är tillåten. Det är helt absurt: först prisar musiken som något emotionellt och i sista stycket motsäger du dig själv när du föraktar "allätarna" - helt plötsligt har musiken, i din lilla värld, blivit något annat.

Att stöta ifrån sig bra låtar, bara för att de inte går hand i hand med din "stil, är minst lika sjukt som att bära en främmande bandtröja.

Jag kan dock förstå att individer med bristande självkänsla sluter sig till en musiksmak och stöter bort de andra genrerna, och det, är hundra gånger sorgligare än att bära en tröja med ett materiellt tryck på - för musik är så mycket mer än så.

DATUM: 2009-08-26 TID:12:41:43
Syskonbloggen säger:

Gillar de t-shirten du visar :-) Coolt som bara den.krams!

DATUM: 2009-08-26 TID:14:43:07
URL: http://syskonbloggen.blogg.se/
[lisa bjernhagen] säger:

Jadu, så jävla rätt. Sjukt bra skrivet! Skrivit om det själv flera gånger och stör mig så förbannat mycket.

DATUM: 2009-08-26 TID:16:00:26
URL: http://anewkindofmetal.blogg.se/
C.L säger:

Så alla som lyssnar på hårdrock måste se ut som du eller? Och nightfall lyssnar dessutom på hårdrock (och banden på tröjorna hon visar), så vad gnäller du för? Dessutom skrev du själv (med lite andra ord) att klädstil är personligt, så varför hoppar du på folk? Jag förstår liksom inte poängen med att haka upp sig på något så löjligt som att "fel" (enligt dig) människor har på sig bandtröjor? Det måste vara väldigt jobbigt för dig?

DATUM: 2009-08-26 TID:17:18:14
URL: http://since1916.blogspot.com
aida säger:

okej jag förstår att detta "problem" engagerar dig, men det verkar som att det är du som hela tiden behöver hävda dig och din "image". den enda som är true här är therese eftersom hon uppenbarligen är rocker för musikens skull och inte för den otroligt patetiska livsstilen. men men, cred till din nedlagda tid på inlägget!

DATUM: 2009-08-26 TID:18:51:07
URL: http://apornasplanet.blogg.se/
C säger:

Herregud! Kan inte låta bli att skratta alltså.Du skriver "Personliga påhopp är inte acceptabelt" och sedan skriver du ett helt inlägg och tar Therese som exempel. Vadå att gå emot sig själv? Jises.Bara för man lyssnar på en viss sorts musik betyder inte man behöver klä sig eller "leva så".. Förstår inte varför folk, och framför allt inbitna "rockerbrudar" ska vara så jävla trångsynta och emot alla andra.

DATUM: 2009-08-26 TID:19:18:28
URL: http://sinsandconfessions.blogg.se/
SANIBO säger:

detta inlägget skapar tydligen vissa reaktioner från små fula jävlar med osäkerhet som skriver i nightfalls blogg om hur fel du har och det är jävligt med såna som dig som tycker såhär. FYFAN, haha jag är uppriktigt sagt förbannad nu och har redan skrivit av mig hos henne. this will go in forever, lovely. älskar att de är så pantade i hjärnan.

DATUM: 2009-08-26 TID:19:19:13
URL: http://ssanibo.blogg.se/
Metalhead säger:

Dock så är bloggerskan du länkade till ett stort fan av metal. Hon gillar metal, har hon alltid gjort, och hon gillar de där kläderna men hon blandar det med andra kläder.

Det finns inga regler för hur folk borde klä sig som ett fan av ett band eller musikstil. man kanske vill ha en mer åtsittande bandtröja och kombinera det med en kjol, istället för ett par slitna jeans som så himla många metalheads har. att klä sig metal är tråkigt (jag gör det).Jag håller med dig, jag säger bara att du valde att länka till fel blogg eftersom du uppenbarligen inte känner henne.

DATUM: 2009-08-26 TID:19:34:27
HERMELIN säger:

så sant ! bra skrivet , diggar din blogg !

DATUM: 2009-08-26 TID:20:52:31
URL: http://hhermelin.blogg.se/
brittany säger:

alltså.. du vet väl inte vad hon lyssnar på varje dag? aa, hon kanske kom på en RIKTIGT bra låt med motörhead, men det betyder hon har inte gillat dom innan.. lixom hur vet du det? du är en typisk "emo" (kanske inte utseendet) men du känner dej som bara för att du gillar en musik genre, du måste klär dej som dtt.. typ.. att om du gillar britney du ska klä dej rosa, och du sa ju "Har någon på sig en Megadethtröja utgår jag ifrån att personen är hårdrockare"

vadå. jag har allt möjligt på min ipod - allt från taylor swift till black sabbath, är jag poser oxå eller? nej. jag bara gillar olika sorters musik.

DATUM: 2009-08-27 TID:08:10:52
URL: http://manhattanselite.devote.se
j.b säger:

sanibo lyssnar ju på britney, EMD och lady gaga, och kallar sig hårdrockare? läs bara hennes tidiga inlägg "funderar på att köpa biljetter till britney när hon kommer hit" stör du dig inte lika mycket på att hon går runt i KIZZ tröja och samtidigt kallar sig hårdrockare när hennes favoritband är tokio hotel? frågan är ju varför hon inte lika gärna kan ha på sig en tokio hotel tröja när hon lyssnar på dom mer än kizz? tycker detta är så komiskt

DATUM: 2009-08-27 TID:15:11:17
Dennis säger:

Braaa inlägg!

Började snacka med en brud som hade en Metallica tröja på sig från Carlings när dem hade sitt(kanske fortfarande har)samarbete med Metallicas skivbolag och sålde deras tröjor, så jag frågade hur länge hon hade lyssnat på Metallica och sådär..

Svaret jag fick var: "Lyssnat på vilka?"

Det är sånt man går och stör sig på..

Jag har dock aldrig orkat ta upp ämnet,

eftersom jag inte orkat haha!

Så mycket jag skulle vilja säga, och orkar inte skriva ett så långt inlägg så, good work, love it !

DATUM: 2009-08-28 TID:13:41:50
URL: http://denniswesterberg.blogg.se/
Jen säger:

Varför inte bara låta alla leva som dom vill, klä sig som dom vill och lyssna på vilken musik dom vill, utan att dela in dem i olika "raser"? Folk har seriöst frågat mig "vad är du för nåt då"? Simpelt svar, jag är precis samma sak som du. En människa.

DATUM: 2009-08-28 TID:16:06:40
URL: http://swey.blogg.se/
Ida säger:

Saaaanslöst!

DATUM: 2009-08-29 TID:13:49:09
URL: http://drinkitup.blogg.se/
Have He Met Hell! säger:

----"Om jag går fram till denne och frågar vad personen i fråga tycker om Dave Mustaines senaste uttalande om 'Endgame', och denne svarar tvivlande "Dave Mustaine?" så har det gått alldeles för långt."----Nejmen lilla du. Vem fan ställer en sån fråga. Är du journalist eller. Haha, att plugga in hårdrock är för fjortisar. Har denne person missat Dave Mustaines senaste uttalande om 'Endgame', gör det vell inte honom/henne till en none-rocker! Man kan ju även vara ny inom det bandet. Har du nån tidsplan för hur länge man ska ha lyssnat på ett band för att få införskaffa en tröja med deras logga på!"Yes! nu har jag lyssnat på suicide silence i en månad, nu får jag köpa en tröjja =)!"DATUM: 2009-08-29 TID:18:34:57
666AERIME - Hårdrocksbloggen säger:

*Svar till Have He Met Hell:

Jag föreslår att du läser "Complement Needed", inlägget över detta, innan du uttalar dig.*

DATUM: 2009-08-29 TID:18:40:44
URL: http://aerime.blogg.se/
Anonym säger:

Vem orkar läsa det. Du är fake, face it! Börja bete dej som en rocker så kanske folk ser dej som en!

Du satsar för mycket, hade du vart en "riktig" rocker hade du sagt, tro vad fan du vill hej hej =). Men du lägger ner din skäl för att bevisa för alla hur ÄKTA du är. Ge dej nu :P

DATUM: 2009-08-29 TID:20:54:54
Anonym säger:

det där sammanfattade allt jag känner just nu exakt :) fan jag AVSKYR folk som tar på sig bandtröjor "för att trycket är coolt". folk som köper tröjor med rolling stones-tungan utan att ens veta vilket band den tillhör?!?! åh får utbrott på dem.

DATUM: 2009-09-01 TID:00:38:47
Anonym säger:

Håller med, till viss del.

Blir också ganska ordentligt förbannad på folk som går runt med tryck som de inte har en aning om vad de står för. MEN man behöver inte BARA lyssna på rock/metal för att gilla vissa band inom den genren.

Jag var rockare för ca 3 år sedan, men lyssnar numera på det mesta inom musikvärlden (och ser definitivt inte ut som en rockare längre). Och jag har mer än gärna på mig en Danzig-tröja för att visa att jag gillar dem.

Nu råkar jag veta väldigt mycket om banden jag lyssnar på, men om någon stackare inte har läst igenom hela deras fucking livs(bands)historia betyder inte det att de inte uppskattar musiken minst lika mycket som de som kan allt & inget om bandet ifråga. Låt människor njuta av MUSIKEN och sluta bry dig så jävla mycket om vad andra människor sysslar med, sålänge det inte handlar om fjortisar som går runt med band de aldrig hört talas om på deras tröjor ;)

DATUM: 2009-09-24 TID:19:06:32
Anonym säger:

en kille i min förra skola hade på sig en motörhead tröja med Snaggletooth, och en kompis till mig frågade om han hade börjat lyssna på motörhead, han ba: vadå motörhead!

fail...

DATUM: 2009-11-20 TID:01:39:01
URL: http://ladystrange.blogg.se/
RUNKGUBBEN säger:

DÖD ÅT MODEFITTORNA!

DATUM: 2010-06-12 TID:14:31:49
Sarah Nylund säger:

Gillar om det du skrev! Roligt att se lite sunda saker och inte endast det vanliga sakerna som man kan se om varenda dag. ;)

DATUM: 2010-09-23 TID:16:19:41
URL: http://royalorchidholidays.se/hotell/krabi/

Lämna en kommentar:


Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback