Köpa skivor?


The Final Frontier säljer! Nu inne på första försäljningsveckan ligger det på sjätte plats med 65-70 000 exemplar i USA och på första plats med ca 22 000 exemplar i Storbrittanien. Jävligt skönt att höra att det finns folk fortfarande köper skivor.

På tal om att köpa skivor så läste jag häromdagen en intervju med Ross the Boss (ex-Manowar) från 2008 när han precis släppt album. Då kom jag över ett par rader som jag tyckte lät vettigt:


Vad har du att säga om nätet? Redan idag när skivan precis kommit ut, så finns det massor med ställen redan nu att tanka ner plattan ifrån.

Ross: "Ja det är bedrövligt, man ska skicka ut promos så folk skriver om skivan, och gör man det kommer den ofta i orätta händer som till slut resulterar i att den ligger på nätet. Man är dömd oavsett vad man gör. Inte så konstigt att band inte kan komma på turné, när banden inte har råd längre för nån idiot är för snål att köpa skivan som kostar lika mycket som två öl liksom. Det är helt sjukt. Och det blir fan inte bättre heller.
"

Många menar musik ska vara gratis.


Ross: "Gratis?? Va fan tror folk, det är socialister som inte vet vad världen handlar om och de kan dra åt helvete."Det är ett svårt dilemma. Sprids musiken via nätet når musiken ut till många och blir väl utspridd. Garanterat mer spridd än om fildelning inte hade varit en möjlighet, med tanke på hur äckligt snåla folk är. Men å andra sidan får inte artisterna och banden betalt, vilket som Ross påpekar kan leda till att mindre band har svårt att komma ut på turné. Och då hjälper det föga att musiken blivit spridd.

Jag kan därför tycka att det är "mer" okej att ladda ner ett känt bands plattor. Det gör antagligen ingen större skillnad på vare sig deras ekonomi eller turnerande om en del inte köper deras platta. Men mindre band behöver support. Tycker du att ett mindre känt eller nytt band förtjänar berömmelse, köp deras plattor, för det kostar fan inte mycket att köpa en skiva. Detta gäller naturligtvis större band också. Dock finns det band vars plattor jag aldrig i helvete skulle betala en spänn för. Är musiken värd att betala för, då betalar man.

Och nej, jag har inte Spotify och planerar inte att skaffa det. Det finns väl gränser för hur mycket man måste ta efter de senaste trenderna. Om jag så ska vara den sista på jorden som inte har Spotify så kommer jag vara stolt. Och antagligen innehava en enorm skivsamling.

16 kommentarer
Felicia säger:

Jag har lite svårt för spotify då mycket av min musik som jag lyssnar på inte finns där.Därför älskar jag att köpa cdskivor. Det är en bättre känsla än att bara lyssna allt på datorn. Att få ha den i handen, sitta och bläddra igenom bland texterna. Speciellt thåströms skivor då innehållen är olika :)

DATUM: 2010-08-19 TID:11:46:57
URL: http://soundsoflife,blogg.se
Linn säger:

Problemet ligger ju i att man inte vill betala 180:- till ett skivbolag.. banden får ju inte majoriteten av pengarna. Därför är ju spotify ett bättre alternativ då banden faktiskt får pengar efter hur många spelningar deras låtar har.

DATUM: 2010-08-19 TID:12:16:30
URL: http://liklinn.blogg.se/
Grimgoth säger:

Det är svårt ställningstagande, tror både priset och lätt tillgängligheten att göra.

Förr gick man och köpte en CD för billig penning för du hade hört en låt som du tyckte var bra, idag kan du inte göra detta på grund av priset eller man avstår, iaf jag.Sen har det ju med utveckligen att göra med liksom, många ungdomar och liknande vet inte vad en CD är men snackar du ipod och mp3 med dom t.ex är dom way beoynd ditt kunnande och vetande.Det måste ske en förändring på och via bolagen för att kunna försöka komma fatt i sitt tänkande och agerande, dom är jävligt efter som det ser ut nu.Prissäkning är ett måste också, lika så med filmerna i dagens läge, många tycker tyvärr att är dyrt trotts att det kanske enligt vissa uppenbarligen inte är det.Nerladdning kommer finnas så länge internet finns så är det, deal with it och kom på nya sätt att "ta betalt" för sin musik.

Det finns många bra sätt som faktiskt banden och en del bolagt börjar inse nu vilket är bra.Sen måste banden tunera mer idag än förr på grund av detta för att kunna få sin ekeonomi att gå runt, och det är väl ganska logiskt, det funkar ju ändå inte i långa loppet bara sitta hemma och släppa skiva efter skiva och tro man ska bli känd/kändare eller rik/rikare.

Man måste ut på vägarna, detta kanske gäller dom mindre banden mest? Men det börjar mer och mer hända dom större också.Bästa för en artist är nog ändå att ha sitt eget distubitions bolag/skivbolag och släppa allt via detta då får du mest pengar i egen ficka.Ja det var allt för mig.Tack.

DATUM: 2010-08-19 TID:13:03:25
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Angie säger:

Jävligt sant det du säger. Men är man tex som i min situation - arbetslös med en inkomst på 300 kr i veckan, och man lever i princip på nudlar för att överleva (och en öl eller två ute är en omöjlighet), så har man fan inte så jävla mycket val... för att gå och köpa en platta för mer än halva veckoinkomsten är i princip en omöjlighet. Så då är jag nog faktiskt så pass ego att jag laddar ned istället för att sitta hemma HELT UTAN MUSIK. För det hade jag fan aldrig klarat av! Arbetslös och rastlös och allt som man är också. Men som du säger. Hade självfallet bra mycket hellre gått och köpt en platta och stöttat mitt favoritband ekonomiskt! Och sedan föredrar jag precis som du, att ha mina älsklingar, right in front of me. På något ställe där man kan se dom. Klart och tydligt :)

DATUM: 2010-08-19 TID:14:05:46
URL: http://lifeisahighway.blogg.se/
Sandra säger:

Jag tänkte som du fram tills för ett halvår sen då jag började använda Spotify. Har haft kontot där sen hösten -08 nångång. Men då fanns där verkligen ingenting av det jag lyssnade på. Så jag lät det vara ett tag, tills det kommit igång ordentligt. Nu lyssnar jag varje dag för där finns mer eller mindre allt. Det som inte finns har jag i datorn annars, och för mig funkar det förvånansvärt nog rätt bra.

DATUM: 2010-08-19 TID:14:17:28
URL: http://rockgrodan.com
Angie säger:

Tänkte skriva vad jag tyckte om saken men kan nöja mig med att hålla med Grimgoth så länge.Är det något som tar pengarna ifrån artisterna så är det inte nedladdningar utan skivbolagen. Dessutom är det jättemånga småband som faktiskt tjänar på det här med internetoffentlighet. Deras musik sprids snabbare och de får fler fans snabbare, blir de tillräckligt populära så blir de signade och får åka ut o turnera.. I dagens mainstreamvärld blir du ju tyvärr signad efter popularitet och inte musikalitet längre.Jag brukar själv göra så att jag laddar ner ett album, lyssnar på det och tycker jag att det är ett jävligt schysst album och jag känner att jag vill och har råd att stötta bandet - så köper jag skivan..Okej nu blev det ett långt inlägg iaf.. Aja.

DATUM: 2010-08-19 TID:15:29:14
URL: http://begforit.blogg.se/
Art By Tina säger:

Ligger mycket vettigt i det han säger. jäkligt mycket vettigt, även om jag är en ständig användare av spotify. Lyssnar där, upptäcker ny musik - gillar jag det jag hör resulterar det i skivköp - och jag tror inte jag är helt ensam om att agera så. Radion spelar ju enbart skit nuförtiden, sådant som knappt kan kallas musik (egen åsikt) så där får man knappast någon inspiration - och det är ju jäkligt kul när man upptäcker nya band. Springa runt på en massa klubbar och spelningar hinns nämligen inte riktigt med alltid - blir mest sådant man redan känner till. Så heja spotify....1 skiva = två öl, det var jäkligt dyra öl han pimplar=)

DATUM: 2010-08-19 TID:15:41:48
URL: http://trueborn.blogg.se/
CC säger:

sv: vad kul :)Ang plattor... jag laddar aldrig ner, har faktiskt aldrig gjort (kanske för att jag är oldschool?) men köpa plattor har jag faktiskt inte heller råd med. Det finns saker jag måste prioritera mer. Vore plattorna lika billiga som i USA t.ex för runt $10 så skulle jag säkert köpa en hel del. Men här? Nope. 200 kr är mkt för mig så är det bara.

Jag brukar få mina gratis genom kontakter/alt polare bränner av till mig.

DATUM: 2010-08-19 TID:23:57:41
URL: http://metalbarbiecc.blogg.se/
ROCKABETTY säger:

sv: Varsågod! Jag har själv dock inte hunnit lyssnat på senaste plattan än. Så det återstår att se!

DATUM: 2010-08-20 TID:00:44:16
URL: http://rockabetty.blogg.se/
Vanadesse. säger:

Är oxå kluven där. Just nu äger ja knappt några skivor för ja har ingen vettig stereo, o då e d bra att tex spotify finns. Många har ju höjt sina gage för spelningar så de får in bra pengar i alla fall, samt sponsorpengar för reklam etc. Tur det, för det måste suga att jobba röven av sig me en platta o sen säljer den inte pga av fildelning.

DATUM: 2010-08-20 TID:10:19:41
URL: http://vanadesse.blogg.se/
Georg Hendrix säger:

Ett band är inte bättre än dess fans. Det är kul och se att Iron Maiden fortfarande kan sälja i stora mängder.Då jag gillar främst äldre musik. Har jag inget problem att köpa det. Många klassiker kan man hitta på remaster för 59 kronor. Det är inte lika kul som original / LP. Men helt klart värt pengarna. Det är en lunch. Ofta billigare!Jag använder också Spotify och ständig användare av youtube. Men för support av artisten är ju Spotify bättre än t.ex. nedladdning. Folk som inte är musikintresserade lyssnar på det som är populärt oavsett om det är Justin Bieber, Backstreet Boys, Linkin Park eller Nirvana. Syns de mycket börjar många lyssna på det. Dessto mer man lyssnar på Spotify dessto högre "rankings" får låtarna, "folk" får då lättre upp intresset för banden och man kanske skapar lite nya fans.Sen har du rätt. Gillar man något litet/smalt band så borde man blogga om dem, köpa deras skivor och göra det man kan för att hjälpa dem på vägen. Iron Maiden klarar sig fint idag utan en del köpare och blogginlägg MEN en dag kommer Iron Maiden inte längre existera och då gäller det att dom har bra fans som för traditionen vidare! :)Iron Maiden - The Final Frontier är ett ganska "tungt" album, men jag ska lyssna mer på det. Jag har aldrig bråttom med sånt. Man ska lyssna på det när man har rätt feeling ;)Vilken är din favorit bland Maidens skivor?

DATUM: 2010-08-20 TID:10:43:50
URL: http://georg.blogg.se/
Tommy säger:

Själv tycker jag att man kan köpa skivor, det är kul att köpa skivor och känna på omslaget, se alla detaljer utan en massa pixlar och skit ^^ som en skiva jag har med black metal-bandet Armagedda; "Ond Spiritism". Den skivan har en lukt som påminner om antika möbler, vilket är väldigt intressant :D och sen läsa bookleten medan man lyssnar på skivor via stereon. Det ger en bättre känsla än att höra på laptopen ^^

Speciellt nyare band ska man stötta. Och som jag säger: "är man ett sant musikfan så förstår man att musiken inte alls kan vara gratis eftersom det kostar att göra musiken, vare sig man spelar in den själv eller inte" :)

DATUM: 2010-08-20 TID:15:27:27
Sara säger:

Du har rätt. Jag använder inte heller spotify, så då blir det väl du och jag som har stora skivsamlingar! ;)

DATUM: 2010-08-21 TID:15:02:14
URL: http://saradronjak.wordpress.com
Victor säger:

Eller så kan man ju göra både och

DATUM: 2010-08-21 TID:21:49:55
Georg Hendrix säger:

Somewhere In Time är inte ett helt vanligt val nej, även om jag sett folk på Flashback skriva samma sak :)Mina favoriter är nog The Number of the Beast, Powerslave eller Brave New World :)Jag gillar många band men måste faktist säga att med mängden skivor de gjort och under så lång period är det få (om något band) som slår Iron Maiden i att konstant göra bra material. Vanligtvis brukar jag inte lovorda No Prayer for the Dying.. men när jag väl lyssnar på det så tänker jag "fan, det här var rätt bra ändå".. Därför tycker jag folk är lite väl hårda mot t.ex. Iron Maidens 90-tals period. När ett band blir så stort tycker inte jag det viktigaste är att släppa perfekta album utan att leverera. Leverera lite sköna låtar och prestera live och det har Iron Maiden verkligen gjort!

DATUM: 2010-08-22 TID:01:38:33
URL: http://georg.blogg.se/
Robert säger:

Hehe ja känner igen dem orden in intervjun. Det var jag som gjorde den samtidigt som Ross betjänade kunder i sin baseboll butik i New York. Han sa massa roligt om Joey Demaio med, har kvar hela intervjun nånstans på ljudfil. hehe

DATUM: 2010-09-13 TID:23:04:24
URL: http://www.getmetal.com

Lämna en kommentar:


Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback